



Kenmerkend voor deze reis:
- Inclusief CO2 compensatie van de reis
- 3 wandelgebieden
- 10 wandeldagen
- Je kunt desgewenst een vrije dag inlassen
- Alle wandelingen direct vanuit de hotels
NIEUW 10 daagse wandelreis Nederland.
We starten in Berg en Dal vervolgens gaan we naar Arcen en eindigen in Noorbeek (Zuid Limburg)
We zijn 10 dagen onderweg en eventueel kan er een rustdag ingepland worden. In alle hotels kun je dineren maar je kunt ook in een van de restaurants in de directe omgeving gaan dineren.
Berg en Dal en Ooijpolder
Wandelen door één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. In alle seizoenen kun je eindeloos genieten in het heuvellandschap rondom Berg en Dal en de Ooijpolder. De hoogteverschillen in dit gebied doen bijna on-Nederlands aan.
Vanuit het hotel wandelen we zo de bossen in maar komen ook door glooiende landbouwgebieden. Kenmerkend voor wandelen rondom Berg en Dal is de grote afwisseling in landschappen: bossen op de stuwwal, het open heuvellandschap en de weidsheid van de Ooijpolder. Hier wandel je over dijken met constant uitzicht over de deels ondergelopen uiterwaarden. Bovendien kunnen we er wilde zwijnen en roofvogels spotten.
Arcen: Nationaal Park De Maasduinen
Even buiten het centrum van Arcen, aan de rand van het natuurgebied, hebben we een mooi onderkomen gevonden om 4 dagen met elkaar aan de wandel te gaan in dit bijzondere natuurgebied. Park De Maasduinen is uniek vanwege de langste rivier duinengordel van Nederland. Door een samenspel van water, wind en mens is door de eeuwen heen een prachtig natuurgebied ontstaan. Van die drie elementen heeft water de grootste rol gespeeld bij het ontstaan van De Maasduinen. We moeten terug in de tijd gaan om een beeld te krijgen van wat er in het verleden gebeurd is. En wel terug naar de periode dat de Rijn nog door het gebied stroomde en de Maas een zijtak was van de Rijn. Tegenwoordig zijn nog steeds sporen te vinden van de Rijn. Bijvoorbeeld op Landgoed de Hamert waar je in de bodem nog steeds Rijngrind kunt vinden.
Noorbeek: Zuid Limburg Voerstreek
We wandelen 4 dagen door één van de mooiste wandelgebieden van Nederland: Zuid-Limburg. Het open landschap golft op en neer tussen de 60 tot 321 meter en is doorspekt met meanderende beken. Dichte bossen, boomgaarden en akkerland wisselen elkaar steeds af. Zuid-Limburg is zo dicht bij maar de on-Nederlandse aanblik van het landschap roept meteen een vakantiegevoel op. Daarom noemen we dit gebied ook wel ons binnenste stukje buitenland. Verder liggen hier nostalgische dorpjes en authentieke stadjes verscholen tussen groene weides en kleurrijke hoogstamboomgaarden. De Geul en Gulp kabbelen rustig door het landschap. Er zijn vele terrasjes om even te pauzeren en de bekende Limburgse vlaai te proeven.
Berg en Dal ligt in het stuwwal gebied rond Nijmegen. Het gebied is ontstaan na twee geologische processen die plaats vonden na de laatste ijstijd. Kenmerken van dit gebied: steile beboste hellingen, diepe dalen, bronnen en beekjes, akkers, weiden en boomgaarden.
Arcen
Nationaal Park De Maasduinen is één van de drie nationale parken in Noord-Limburg. Dit bos- en heidegebied ligt op een langgerekte zandrug tussen de Maas en de Duitse grens, grotendeels binnen het grondgebied van de gemeente Bergen. Het park strekt zich uit over een lengte van ruim 20 kilometer en heeft een breedte van gemiddeld twee à drie kilometer. Het is in totaal maar liefst 4500 hectare groot.
Water heeft de grootste rol gespeeld bij het ontstaan van De Maasduinen. Om een beeld te krijgen van wat er in het verleden gebeurd is, gaan we terug naar de tijd dat de Rijn nog door het gebied stroomde en de Maas een zijtak was van de Rijn. Vandaag de dag zijn nog steeds sporen te vinden van de Rijn op bijvoorbeeld Landgoed de Hamert. In de bodem zit namelijk nog steeds Rijngrind verborgen.
Noorbeek, Zuid Limburg
Het ziet er niet alleen heel anders uit, het voelt ook zo. Beboste hellingen, ouderwetse hoogstamboomgaarden, vakwerkhuizen met zwarte balken, kapelletjes langs zandpaden, holle wegen en zelfs een vuursteenmijn. Laten we eerlijk zijn: Zuid-Limburg is ons eigen stukje buitenland.
De natuur tussen Heerlen en Maastricht stapelt verrassing op verrassing. De onafscheidelijke riviertjes Geul en Gulp slingeren tussen de glooiingen door, in de bossen ontspringen bronnetjes. En wat te denken van kalksteengroeves, kalkgraslanden en katten en slakken die nergens anders in Nederland voorkomen? Noem dat maar eens geen buitenland.
Het vervoer tussen de hotels is voor eigen kosten en op eigen gelegenheid, de reisleider coördineert of er met elkaar meegereden wordt met de auto of dat er per openbaar vervoer gereisd wordt.
[ngg src=”galleries” ids=”37,144,156″ display=”pro_mosaic”]
We verzamelen op dag 1 om 11:30 bij het hotel voor het vertrek van de eerste wandeling. Hotel Val Monte is per openbaar vervoer te bereiken. Vanaf NS station Nijmegen neem je buslijn 8 naar Berg en Dal. Na 20 minuten uitstappen bij halte de Meerberg. Het is daar vandaan nog maar 4 minuten lopen naar het hotel.
Dag 1: Wandeling door de heuvelige bossen rondom het hotel. Je ziet gelijk waarom het hier ‘Berg en Dal’ heet! (12 km.)
Dag 2: Vandaag wandelen via Beek naar het pontje (trekveer) dat ons de Ooijpolder inbrengt. Hier maken we een tocht over de paden door het boerenland en met een beetje geluk zijn er nog veel ganzen te zien. Onderweg kunnen we ons opwarmen bij het bekende huiskamercafé Oortjeshekken (19 km.)
Dag 3: We gaan de N70 lopen, de mooiste en bekendste natuurroute over de heuvels van Berg en Dal. Onder andere beklimmen we de Duivelsberg (met gelijknamige restaurant). We stijgen en dalen veel en komen langs een mooi beekje en een prachtig uitkijkpunt richting Duitsland (14 km.)
Dag 4:
We vertrekken vandaag naar Arcen.We gaan na de lunch op pad voor een wandeling van zo’n 14km.
Dorperheide, Wellerlooi.
Wandeltocht door de Walbeckerheide, Dorperheide, Boerenheide en een bosgebied bij het Duitse plaatsje Walbeck. De Walbeckerheide en Dorperheide zijn plassengebieden ontstaan door zandwinning en zijn nu natuurontwikkelingsgebieden. De Walbeckerheide is nog niet zolang geleden opengesteld, de Dorperheide al wat langer. Na verlaten van de Dorperheide gaat de tocht de Duitse grens over door een gevarieerd bosgebied naar het kasteel Walbeck aan de rand van het plaatsje Walbeck. Het laatste deel van de tocht gaat door de Boerenheide. De Boerenheide is eveneens een gevarieerd bosgebied met op diverse plaatsen goed herkenbare stuifduinen.
Dag 5
Landgoed de Hamert.
Vandaag trekken we door het Landgoed De Hamert, dit is een onderdeel van het Nationaal natuurgebied de Maasduinen. We slingeren door de bossen achter het hotel richting het Missiehuis ST. Paul, eigendom van de paters van Marianhill. Dit mooie landgoed is een lust voor het oog voor de natuur liefhebbers. Lopend over en langs de stuifduinen, hebben we uitzicht over de Looierheide met het Westmeerven en Heerenven. De lunch kunnen wij verorberen in een hut bij het Pikmeeuwenwater. We proberen de meest mooie plekjes op te nemen in deze route en na terugkomst bij het hotel hebben wij er pakweg 18 á 19 km op zitten.
Dag 6
Arcen, Lomm met zijn Leeremarksche Heide.
Deze dag vertrekken wij richting de Maas, indien het niet te nat is lopen we diverse stukken over de uiterwaarden. We passeren de Hertog Jan Brouwerij op onze route richting het dorpje Arcen. Hier kunnen we een kleine koffiepauze inlassen. Daarna gaan we richting het kasteel van Arcen met zijn welbekende kasteeltuinen en lopen langs de IJsvogel met zijn oude watermolen. We trekken hierna langs de uiterwaarden richting Lomm waar we weer de bossen induiken over de Leeremarksche heide richting ons hotel en bij terugkomst hebben we een kleine 18 km onder de voetzolen.
Dag 7
Vertrek naar Zuid Limburg. Aankomst 11.30 uur. Lunch. 13.00 uur. Wandeling van 10 km in de directe omgeving van Noorbeek.
Dag 8
Noorbeek- s Gravenmoeren- Sint Martens Voeren- Sint Pieters Voeren- Noorbeek.
20 km.
Dag 9
Noorbeek- Banholt- St. Geertruid- door Stavelse bos (vuursteenmijn) en via Mheer terug naar Noorbeek. 18 km.
Dag 10
Wandeling van 10 km in de directe omgeving van Noorbeek.
Berg en Dal
Onze thuisbasis voor deze reis is Hotel Val Monte, een aangenaam 4-sterren hotel aan de rand van Berg en Dal, omgeven door heuvels en bossen. Je hebt er een prachtig uitzicht op de 90 meter lager gelegen Ooijpolders. Het hotel is knus en ademt de sfeer van gastvrijheid. Elke ochtend staat er een zeer uitgebreid en heerlijk ontbijtbuffet voor ons klaar in de ontbijtzaal. Er is een binnenbad waarin je na de wandelingen heerlijk kunt ontspannen. Je kunt ook in de gezellige bar een sfeervol plekje zoeken om rustig te zitten onder het genot van een drankje. Met mooi weer is het terras, met Panoramisch uitzicht over de polders, een ideale plek om te genieten van de buitenlucht en het uitzicht.
Er is gratis WIFI in het hotel
Arcen
We verblijven deze dagen in Hotel Rooland in Arcen, Aan de rand van de bossen, gelegen tussen de Maas en de Duitse grens. Het hotel ligt op 20 minuten lopen van het mooie dorpje Arcen aan de Maas.
De kamers zijn sfeervol en comfortabel ingericht en zijn voorzien van badkamer met douche en toilet, comfortabele bedden, televisie, kluisje, ruim schrijfbureau en radio.
Tevens is er gratis WIFI en gratis parkeren.
In het restaurant, met uitzicht over de Maasvallei, wordt voor ons het ontbijt verzorgd.
Op zonnige dagen kunnen we na afloop van onze wandeling nagenieten op het terras onder het genot van een kop koffie en Limburgse vlaai.
Zuid Limburg
We overnachten in een hotel in het pittoreske Noorbeek wat is gelegen aan de Belgische grens in het Limburgse heuvellandschap.
Het hotel beschikt over een ingericht restaurant, terras , en wifi in openbare ruimtes.
De kamers zijn klassiek ingericht en voorzien van boxspring bedden, badkamer met douche of bad, een kleine zithoek met een bureau, en kijken uit over het Zuid-Limburgse landschap.
Inbegrepen
- Hotelovernachtingen in drie hotels o.b.v. halfpension
- Bagage vervoer
- Diensten Nederlandse reisleiding (loopt alle tochten mee)
- Lunchpakket en diners
Niet inbegrepen
- Bijdrage Garantiefonds VGZ 9,- per persoon
- Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
- Boekingskosten € 20,00
- Consumpties onderweg
- Reis- en annuleringsverzekering
Toeslag
Alleen gebruik tweepersoonskamer : € 200,- per persoon.
Groepsgrootte
Minimaal 7 personen, maximaal 14 personen
De volledige compensatie van de CO2 uitstoot van je reis is inbegrepen in de reissom. Bovendien vergoedt Loopend Vuurtje nog eens 25% extra. Wij werken hiervoor samen met Trees for All, een organisatie die zich al bijna 25 jaar inzet voor een bosrijke wereld. Ze planten bomen in Nederland en in het buitenland. Ook maken ze mensen bewust van het belang van bomen. Want bomen zijn onmisbaar voor al het leven op aarde. Ze dragen bij aan een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden voor ons allemaal.
We hebben van iedere reis de CO2 uitstoot berekend. Bij het boeken van je reis, zie je precies het bedrag dat ter compensatie aan Trees for All wordt gedoneerd.
Wil je meer weten over de CO2 compensatie van je reis? Kijk dan op deze pagina.
De omgeving
Berg en Dal ligt in het stuwwal gebied rond Nijmegen. Het gebied is ontstaan na twee geologische processen die plaats vonden na de laatste ijstijd. Kenmerken van dit gebied: steile beboste hellingen, diepe dalen, bronnen en beekjes, akkers, weiden en boomgaarden.
Arcen
Nationaal Park De Maasduinen is één van de drie nationale parken in Noord-Limburg. Dit bos- en heidegebied ligt op een langgerekte zandrug tussen de Maas en de Duitse grens, grotendeels binnen het grondgebied van de gemeente Bergen. Het park strekt zich uit over een lengte van ruim 20 kilometer en heeft een breedte van gemiddeld twee à drie kilometer. Het is in totaal maar liefst 4500 hectare groot.
Water heeft de grootste rol gespeeld bij het ontstaan van De Maasduinen. Om een beeld te krijgen van wat er in het verleden gebeurd is, gaan we terug naar de tijd dat de Rijn nog door het gebied stroomde en de Maas een zijtak was van de Rijn. Vandaag de dag zijn nog steeds sporen te vinden van de Rijn op bijvoorbeeld Landgoed de Hamert. In de bodem zit namelijk nog steeds Rijngrind verborgen.
Noorbeek, Zuid Limburg
Het ziet er niet alleen heel anders uit, het voelt ook zo. Beboste hellingen, ouderwetse hoogstamboomgaarden, vakwerkhuizen met zwarte balken, kapelletjes langs zandpaden, holle wegen en zelfs een vuursteenmijn. Laten we eerlijk zijn: Zuid-Limburg is ons eigen stukje buitenland.
De natuur tussen Heerlen en Maastricht stapelt verrassing op verrassing. De onafscheidelijke riviertjes Geul en Gulp slingeren tussen de glooiingen door, in de bossen ontspringen bronnetjes. En wat te denken van kalksteengroeves, kalkgraslanden en katten en slakken die nergens anders in Nederland voorkomen? Noem dat maar eens geen buitenland.
Het vervoer tussen de hotels is voor eigen kosten en op eigen gelegenheid, de reisleider coördineert of er met elkaar meegereden wordt met de auto of dat er per openbaar vervoer gereisd wordt.
Foto impressie
[ngg src=”galleries” ids=”37,144,156″ display=”pro_mosaic”]
Het programma
We verzamelen op dag 1 om 11:30 bij het hotel voor het vertrek van de eerste wandeling. Hotel Val Monte is per openbaar vervoer te bereiken. Vanaf NS station Nijmegen neem je buslijn 8 naar Berg en Dal. Na 20 minuten uitstappen bij halte de Meerberg. Het is daar vandaan nog maar 4 minuten lopen naar het hotel.
Dag 1: Wandeling door de heuvelige bossen rondom het hotel. Je ziet gelijk waarom het hier ‘Berg en Dal’ heet! (12 km.)
Dag 2: Vandaag wandelen via Beek naar het pontje (trekveer) dat ons de Ooijpolder inbrengt. Hier maken we een tocht over de paden door het boerenland en met een beetje geluk zijn er nog veel ganzen te zien. Onderweg kunnen we ons opwarmen bij het bekende huiskamercafé Oortjeshekken (19 km.)
Dag 3: We gaan de N70 lopen, de mooiste en bekendste natuurroute over de heuvels van Berg en Dal. Onder andere beklimmen we de Duivelsberg (met gelijknamige restaurant). We stijgen en dalen veel en komen langs een mooi beekje en een prachtig uitkijkpunt richting Duitsland (14 km.)
Dag 4:
We vertrekken vandaag naar Arcen.We gaan na de lunch op pad voor een wandeling van zo’n 14km.
Dorperheide, Wellerlooi.
Wandeltocht door de Walbeckerheide, Dorperheide, Boerenheide en een bosgebied bij het Duitse plaatsje Walbeck. De Walbeckerheide en Dorperheide zijn plassengebieden ontstaan door zandwinning en zijn nu natuurontwikkelingsgebieden. De Walbeckerheide is nog niet zolang geleden opengesteld, de Dorperheide al wat langer. Na verlaten van de Dorperheide gaat de tocht de Duitse grens over door een gevarieerd bosgebied naar het kasteel Walbeck aan de rand van het plaatsje Walbeck. Het laatste deel van de tocht gaat door de Boerenheide. De Boerenheide is eveneens een gevarieerd bosgebied met op diverse plaatsen goed herkenbare stuifduinen.
Dag 5
Landgoed de Hamert.
Vandaag trekken we door het Landgoed De Hamert, dit is een onderdeel van het Nationaal natuurgebied de Maasduinen. We slingeren door de bossen achter het hotel richting het Missiehuis ST. Paul, eigendom van de paters van Marianhill. Dit mooie landgoed is een lust voor het oog voor de natuur liefhebbers. Lopend over en langs de stuifduinen, hebben we uitzicht over de Looierheide met het Westmeerven en Heerenven. De lunch kunnen wij verorberen in een hut bij het Pikmeeuwenwater. We proberen de meest mooie plekjes op te nemen in deze route en na terugkomst bij het hotel hebben wij er pakweg 18 á 19 km op zitten.
Dag 6
Arcen, Lomm met zijn Leeremarksche Heide.
Deze dag vertrekken wij richting de Maas, indien het niet te nat is lopen we diverse stukken over de uiterwaarden. We passeren de Hertog Jan Brouwerij op onze route richting het dorpje Arcen. Hier kunnen we een kleine koffiepauze inlassen. Daarna gaan we richting het kasteel van Arcen met zijn welbekende kasteeltuinen en lopen langs de IJsvogel met zijn oude watermolen. We trekken hierna langs de uiterwaarden richting Lomm waar we weer de bossen induiken over de Leeremarksche heide richting ons hotel en bij terugkomst hebben we een kleine 18 km onder de voetzolen.
Dag 7
Vertrek naar Zuid Limburg. Aankomst 11.30 uur. Lunch. 13.00 uur. Wandeling van 10 km in de directe omgeving van Noorbeek.
Dag 8
Noorbeek- s Gravenmoeren- Sint Martens Voeren- Sint Pieters Voeren- Noorbeek.
20 km.
Dag 9
Noorbeek- Banholt- St. Geertruid- door Stavelse bos (vuursteenmijn) en via Mheer terug naar Noorbeek. 18 km.
Dag 10
Wandeling van 10 km in de directe omgeving van Noorbeek.
Berg en Dal
Onze thuisbasis voor deze reis is Hotel Val Monte, een aangenaam 4-sterren hotel aan de rand van Berg en Dal, omgeven door heuvels en bossen. Je hebt er een prachtig uitzicht op de 90 meter lager gelegen Ooijpolders. Het hotel is knus en ademt de sfeer van gastvrijheid. Elke ochtend staat er een zeer uitgebreid en heerlijk ontbijtbuffet voor ons klaar in de ontbijtzaal. Er is een binnenbad waarin je na de wandelingen heerlijk kunt ontspannen. Je kunt ook in de gezellige bar een sfeervol plekje zoeken om rustig te zitten onder het genot van een drankje. Met mooi weer is het terras, met Panoramisch uitzicht over de polders, een ideale plek om te genieten van de buitenlucht en het uitzicht.
Er is gratis WIFI in het hotel
Arcen
We verblijven deze dagen in Hotel Rooland in Arcen, Aan de rand van de bossen, gelegen tussen de Maas en de Duitse grens. Het hotel ligt op 20 minuten lopen van het mooie dorpje Arcen aan de Maas.
De kamers zijn sfeervol en comfortabel ingericht en zijn voorzien van badkamer met douche en toilet, comfortabele bedden, televisie, kluisje, ruim schrijfbureau en radio.
Tevens is er gratis WIFI en gratis parkeren.
In het restaurant, met uitzicht over de Maasvallei, wordt voor ons het ontbijt verzorgd.
Op zonnige dagen kunnen we na afloop van onze wandeling nagenieten op het terras onder het genot van een kop koffie en Limburgse vlaai.
Zuid Limburg
We overnachten in een hotel in het pittoreske Noorbeek wat is gelegen aan de Belgische grens in het Limburgse heuvellandschap.
Het hotel beschikt over een ingericht restaurant, terras , en wifi in openbare ruimtes.
De kamers zijn klassiek ingericht en voorzien van boxspring bedden, badkamer met douche of bad, een kleine zithoek met een bureau, en kijken uit over het Zuid-Limburgse landschap.
Inbegrepen
Inbegrepen
- Hotelovernachtingen in drie hotels o.b.v. halfpension
- Bagage vervoer
- Diensten Nederlandse reisleiding (loopt alle tochten mee)
- Lunchpakket en diners
Niet inbegrepen
- Bijdrage Garantiefonds VGZ 9,- per persoon
- Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
- Boekingskosten € 20,00
- Consumpties onderweg
- Reis- en annuleringsverzekering
Toeslag
Alleen gebruik tweepersoonskamer : € 200,- per persoon.
Groepsgrootte
Minimaal 7 personen, maximaal 14 personen
Boek deze reis
Groepssamenstelling




