



voor deze reis
Kenmerkend voor deze reis
- We wandelen 5 dagen op het prachtige Texel
- We verblijven in een prachtige locatie
- Er is een kok aanwezig die ons dagelijks voorziet van alle maaltijden, en koffie en thee! De overige drankjes zoals fris, wijn en bier kun je tegen een heel aantrekkelijke prijs verkrijgen op locatie.
- Alle wandelingen zijn onder begeleiding van onze eigen gids
Nieuw: Winter wandelen op Texel
Trek erop uit in de Texelse natuur!
De natuur op en rond Texel is uniek. Nergens in Nederland vind je op zo’n klein oppervlak zoveel verschillende landschappen als op Texel. Een groot duingebied met veel variatie, een gemengd loof- dennenbos, heide, uitgestrekte stranden, het Wad en kwelders met bijzondere vegetatie. Maar ook weide- en akkergebied, glooiend terrein en polders vind je op dit prachtige stukje Nederland, Texel. Kortom, een ideaal leefgebied voor een groot aantal planten- en diersoorten, waarvan er een aantal alleen hier voorkomen.
Vogels op Texel
Nergens in Nederland kun je zoveel verschillende vogels spotten als op Texel. Dankzij die variatie in landschappen vinden ze hier allemaal hun eigen voedsel en broedgebied. En door de uitstekende ligging van Texel komen trekvogels hier massaal aan om even op krachten te komen tijdens hun wereldreis. Ontdek nu zelf hoe prachtig dit stukje Nederland is en ga mee winter wandelen op Texel. Bovendien maken we dankbaar gebruik van een aantal paden die alleen opengesteld zijn vanaf 1 september t/m 28 februari.
De wandelingen op Texel kenmerken zich door de grote variatie en afwisselingen in het landschap, we wandelen door het bos, over de heide en waaien even heerlijk uit op het strand. We komen op Texel tijdens de wandelingen in de natuur dier- en plantensoorten tegen die uniek in Nederland zijn!
Dag 1
Aankomst met eigen vervoer in Den Helder waar we vervolgens zonder auto’s, maar natuurlijk wel met onze reisleider en kok de oversteek naar Texel maken. Hier worden we opgewacht door de Texelhopper die ons naar onze locatie brengt. We geven onze bagage af bij de receptie en starten met een korte wandeling vanaf het park :
Rondje door de Eierlands duinen 11 km. Vanuit het park maken we een rondwandeling via de Eierlands duinen naar het strand. Onderweg passeren we een vogelbroedgebied en wandelen we langs een krib, welke nodig is om de erosie van het strand te voorkomen. We komen bij de vuurtoren van Texel waar we bij mooi en helder weer uitzicht hebben op Vlieland.
Bij paviljoen Kaap noord verlaten we het strand en lopen we via een duinpad langs een duinmeer. we passeren even later een vogelkijkhut en lopen vervolgens richting de Cocksdorp. Na de wandeling betrekken we ons huis, waar we onze kamers opzoeken en daarna gezellig een welkomstdrankje doen met wat lekkers erbij.
Dag 2
Vanaf de veerboot hebben we links al uitzicht op de Mokbaai gehad, die ook wel ‘de Waddenzee in het klein’ wordt genoemd. De baai grenst aan het jungle-achtige duingebied De Geul, waar de grootste lepelaarskolonie van Nederland te vinden is. Via de Horsmeertjes kom je bij de uitgestrekte zandplaat De Hors. Het gebied doet aan als een woestijnvlakte.
Dit is het gebied waar we vandaag gaan wandelen. (13-15 km)
We beginnen bij het vogel uitkijkpunt aan de Mokbaai en lopen om de Mokbaai, door de Horspolders, dan weer teruf langs de Mokbaai en via het paadje van Dijver en de Witte weg naar Den Hoorn, een schattig klein dorpje waar we eindigen en weer worden opgehaald. Mocht de energie er nog zijn, kunnen we voor Den Hoorn nog een lus maken om het Loodsmans duin. een ommetje van ongeveer 3,5 km. (12-16km.)
Dag 3
Vandaag gaan we weer met onze hopper…. Dit keer naar Den Burg, het grootste dorp van Texel. We lopen via de “tuunwallen”: typische Texelse perceel afscheidingen, gemaakt van graszoden (ooit werden ze aangelegd omdat op Texel nauwelijks hout was om afrasteringen te maken) richting Oudeschild. De kuilen in het land zijn kolken, drinkpoelen voor de schapen. Onderweg zien we bijzondere gebouwtjes, de schapenboeten. Het schuine dak staat naar het westen, omdat de wind op Texel meestal uit die hoek waait.
We passeren een Georgische begraafplaats waar de Georgische soldaten aan het einde van de tweede wereldoorlog sneuvelden in een opstand tegen de Duitse bezetters. Het werd de laatste veldslag van WOII.
Bij de Waddenzee aangekomen lopen we langs Fort De Schans. Deze is aangelegd in opdracht van Willem van Oranje. Die wilde het eiland en de Reede van Texel beschermen tegen de Spanjaarden. Het stervormige fort nabij Oudeschild is rond 1574 gebouwd.(13-15 km)
Daarna over de dijk door naar ons vissersdorpje Oudeschild. Het dorp heeft 1.200 inwoners en ligt uitgestrekt achter de hoge deltadijk aan de oostkant van het Waddeneiland. In de 17e eeuw was Oudeschild een dorp met internationale betekenis dankzij de Rede van Texel. Hiervandaan vertrokken veel VOC-schepen. Het dorp beleefde toen een glorietijd, onder meer omdat de schepen op Texel proviand insloegen. In de periode daarvoor heette het dorp nog ’t Schilt. We houden hier onze lunchpauze.
Op de terugweg lopen we over de Hoge Berg. Het is het oudste en hoogste gedeelte van Texel. Het ligt zo’n 15 meter boven zeeniveau. Het is ontstaan door kleiopstuwingen in de ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Ook lopen we langs De Zandkuil. een gewild stukje natuur voor insecten. Vlinders, libellen maar ook verschillende soorten graafbijen en wespen komen hier voor. Dit maakt natuurgebied De Zandkuil het enige Nederlandse insectenreservaat. Het insectenreservaat is niet toegankelijk voor publiek, maar vanaf de weg is het reservaat goed te zien. In Den Burg nemen we tijd om wat te drinken en/of winkelen waarna we weer met een hopper terugkeren naar het huis.
Dag 4
Vandaag veel natuur. We starten in het stranddorp de Koog en wandelen al slingerend door de Bertusnol, de Muy en door de Slufter terug naar ons huis.
Het duin is maar liefst tweeëntwintig meter hoog en biedt een uitkijk over het stuifdijkenlandschap van De Muy en De Slufter. Daarbij zie je in de verte het strand en de zee.
De Bertusnol is te bereiken via een lange steile trap. De trap wordt door de lengte en steilheid ook wel de ‘Trap naar de Hemel’ genoemd.
De Bertusnol, ook wel de Nol van Bertus genoemd, heeft de naam te danken aan Bertus, één van de eerste vogelwachters van Staatsbosbeheer. Bertus hield toezicht op de lepelaarskolonie in het gebied en voorkwam dat wandelaars het gebied betraden.
De Muy is een duin- en heidegebied. Het is een afwisselend terrein met heide, hoge duinen, bos, grasland en het watertje De Muyplas. De Muy staat bekend om de grote kolonie lepelaars die er jaarlijks broedt, maar heeft ook grote aantrekkingskracht op allerlei andere vogels.
De Slufter is een duingebied met kreken. Bij vloed stroomt het water de kreken in, maar bij extreem hoog water kan het gehele gebied onder water lopen. Hierdoor konden enkele bijzondere planten zich vestigen die goed gedijen in de zoute omgeving. Omdat het zeewater allerlei kleine diertjes zoals krabben en garnalen meeneemt, zie je er ook veel vogels. We wandelen vandaag ongeveer 13/15 km.
Dag 5
De laatste dag wordt weer een mooie dag. We gaan met onze bagage naar Ecomare. Hier mogen we onze bagage droppen en beginnen vandaar met een wandeling door de bossen van Texel. De tocht gaat door het gebied de Dennen. Het grootste deel is in het begin van de 20e eeuw aangeplant. In het begin plantte Staatsbosbeheer voornamelijk dennen, vandaar de benaming ‘De Dennen’. Oorspronkelijk was het bos bedoeld voor houtproductie, maar nu heeft het vooral een natuur- en recreatieve functie. Om de natuur gevarieerder te maken, worden meer loofbomen aangeplant en heeft Staatsbosbeheer open plekken, natuurlijke overgangen en moerasgebieden gecreëerd. In het vroege voorjaar zijn er veel sneeuwklokjes. Door de aanleg van het bos is Texel verrijkt met vele nieuwe soorten broedvogels, zoals de zwarte mees, de grote bonte specht en de goudhaan. Er komen ook ransuilen voor en houtsnippen, die op voorjaarsavonden hun baltsvlucht uitvoeren. Halverwege komen we langs de kampeersnol waar een prachtig uitzicht is op de duinen en heidevelden. We wandelen vandaag 9/10 km.
Vanaf daar lopen we langs het grensgebied van de duinen en de bossen naar de Bleekersvallei, een kalkarme duingebied tussen Den Hoorn en De Koog. Er zijn veel paraboolduinen en de valleien zijn door de wind uitgeblazen. Op de meeste plaatsen zijn de duinen hier ouder dan 200 jaar en ontkalkt. Er groeit dan ook veel heide.
Als klap op de vuurpijl bezoeken we vandaag ook nog Ecomare.
Dit bezoekerscentrum vangt jonge en zieke zeehonden, vogels die onder de olie zitten en eendenkuikens die hun moeder zijn kwijtgeraakt op. In de opvang van Ecomare krijgen ze de professionele zorg die ze nodig hebben. Je ziet er zeehonden, vogels, vissen en andere zeedieren van heel dichtbij. In het natuurmuseum van Ecomare ontdek je alles over Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en Texel. Om 15.00 uur worden de dieren gevoerd, zo leuk om te zien. Misschien kunnen we niet alles meemaken want om half 4 gaan we met onze bagage naar de bus en worden we naar de boot gebracht die ons weer naar het vaste land terugbrengt.
Ben je al eerder in Ecomare geweest kun je ook naar het schippers en juttersmuseum gaan dat op 20 minuten lopen van Ecomare ligt. Hier vind je Voorwerpen die aangespoeld zijn op het strand na schipbreuken. Het is een bonte verzameling geworden van de meest gekke voorwerpen. Ze staan uitgesteld in vijf verschillende expositieruimtes die volledig vol staan met spullen. Op de binnenplaats staan grotere voorwerpen die opgevist zijn door de zeevissers.
Landal greenpark de Sluftervallei
We verblijven deze reis in een prachtig huis met 12 slaapkamers en 6 badkamers (we delen een badkamer per 2 kamers) in het noorden van Texel. 2 badkamers beschikken ook nog over een sauna/zonnehemel combinatie.
Een prachtig uitgangspunt voor onze prachtige wandelingen op Texel!
Tijdens deze reis gaat er een kok mee die ons culinair zal verwennen bij zowel het ontbijt, iets lekkers bij terugkomst van de wandelingen en het avondeten. Dat gaat echt genieten worden!
Inbegrepen
- Overtocht naar Texel
- Vervoer op Texel
- privé kok die alle maaltijden verzorgt
- Wandelbegeleiding tijdens alle wandelingen
- Toegangsprijs naar Ecomare
Niet inbegrepen
- Bijdrage Garantiefonds GGTO € 7,50 per persoon
- Consumpties onderweg
- Boekingskosten € 20,00
- Reis- en annuleringsverzekering
Toeslag
Eénpersoonskamer € 80,-
Groepsgrootte
Minimaal 7 personen, maximaal 15 personen
De omgeving
De wandelingen op Texel kenmerken zich door de grote variatie en afwisselingen in het landschap, we wandelen door het bos, over de heide en waaien even heerlijk uit op het strand. We komen op Texel tijdens de wandelingen in de natuur dier- en plantensoorten tegen die uniek in Nederland zijn!
Foto impressie
Het programma
Dag 1
Aankomst met eigen vervoer in Den Helder waar we vervolgens zonder auto’s, maar natuurlijk wel met onze reisleider en kok de oversteek naar Texel maken. Hier worden we opgewacht door de Texelhopper die ons naar onze locatie brengt. We geven onze bagage af bij de receptie en starten met een korte wandeling vanaf het park :
Rondje door de Eierlands duinen 11 km. Vanuit het park maken we een rondwandeling via de Eierlands duinen naar het strand. Onderweg passeren we een vogelbroedgebied en wandelen we langs een krib, welke nodig is om de erosie van het strand te voorkomen. We komen bij de vuurtoren van Texel waar we bij mooi en helder weer uitzicht hebben op Vlieland.
Bij paviljoen Kaap noord verlaten we het strand en lopen we via een duinpad langs een duinmeer. we passeren even later een vogelkijkhut en lopen vervolgens richting de Cocksdorp. Na de wandeling betrekken we ons huis, waar we onze kamers opzoeken en daarna gezellig een welkomstdrankje doen met wat lekkers erbij.
Dag 2
Vanaf de veerboot hebben we links al uitzicht op de Mokbaai gehad, die ook wel ‘de Waddenzee in het klein’ wordt genoemd. De baai grenst aan het jungle-achtige duingebied De Geul, waar de grootste lepelaarskolonie van Nederland te vinden is. Via de Horsmeertjes kom je bij de uitgestrekte zandplaat De Hors. Het gebied doet aan als een woestijnvlakte.
Dit is het gebied waar we vandaag gaan wandelen. (13-15 km)
We beginnen bij het vogel uitkijkpunt aan de Mokbaai en lopen om de Mokbaai, door de Horspolders, dan weer teruf langs de Mokbaai en via het paadje van Dijver en de Witte weg naar Den Hoorn, een schattig klein dorpje waar we eindigen en weer worden opgehaald. Mocht de energie er nog zijn, kunnen we voor Den Hoorn nog een lus maken om het Loodsmans duin. een ommetje van ongeveer 3,5 km. (12-16km.)
Dag 3
Vandaag gaan we weer met onze hopper…. Dit keer naar Den Burg, het grootste dorp van Texel. We lopen via de “tuunwallen”: typische Texelse perceel afscheidingen, gemaakt van graszoden (ooit werden ze aangelegd omdat op Texel nauwelijks hout was om afrasteringen te maken) richting Oudeschild. De kuilen in het land zijn kolken, drinkpoelen voor de schapen. Onderweg zien we bijzondere gebouwtjes, de schapenboeten. Het schuine dak staat naar het westen, omdat de wind op Texel meestal uit die hoek waait.
We passeren een Georgische begraafplaats waar de Georgische soldaten aan het einde van de tweede wereldoorlog sneuvelden in een opstand tegen de Duitse bezetters. Het werd de laatste veldslag van WOII.
Bij de Waddenzee aangekomen lopen we langs Fort De Schans. Deze is aangelegd in opdracht van Willem van Oranje. Die wilde het eiland en de Reede van Texel beschermen tegen de Spanjaarden. Het stervormige fort nabij Oudeschild is rond 1574 gebouwd.(13-15 km)
Daarna over de dijk door naar ons vissersdorpje Oudeschild. Het dorp heeft 1.200 inwoners en ligt uitgestrekt achter de hoge deltadijk aan de oostkant van het Waddeneiland. In de 17e eeuw was Oudeschild een dorp met internationale betekenis dankzij de Rede van Texel. Hiervandaan vertrokken veel VOC-schepen. Het dorp beleefde toen een glorietijd, onder meer omdat de schepen op Texel proviand insloegen. In de periode daarvoor heette het dorp nog ’t Schilt. We houden hier onze lunchpauze.
Op de terugweg lopen we over de Hoge Berg. Het is het oudste en hoogste gedeelte van Texel. Het ligt zo’n 15 meter boven zeeniveau. Het is ontstaan door kleiopstuwingen in de ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Ook lopen we langs De Zandkuil. een gewild stukje natuur voor insecten. Vlinders, libellen maar ook verschillende soorten graafbijen en wespen komen hier voor. Dit maakt natuurgebied De Zandkuil het enige Nederlandse insectenreservaat. Het insectenreservaat is niet toegankelijk voor publiek, maar vanaf de weg is het reservaat goed te zien. In Den Burg nemen we tijd om wat te drinken en/of winkelen waarna we weer met een hopper terugkeren naar het huis.
Dag 4
Vandaag veel natuur. We starten in het stranddorp de Koog en wandelen al slingerend door de Bertusnol, de Muy en door de Slufter terug naar ons huis.
Het duin is maar liefst tweeëntwintig meter hoog en biedt een uitkijk over het stuifdijkenlandschap van De Muy en De Slufter. Daarbij zie je in de verte het strand en de zee.
De Bertusnol is te bereiken via een lange steile trap. De trap wordt door de lengte en steilheid ook wel de ‘Trap naar de Hemel’ genoemd.
De Bertusnol, ook wel de Nol van Bertus genoemd, heeft de naam te danken aan Bertus, één van de eerste vogelwachters van Staatsbosbeheer. Bertus hield toezicht op de lepelaarskolonie in het gebied en voorkwam dat wandelaars het gebied betraden.
De Muy is een duin- en heidegebied. Het is een afwisselend terrein met heide, hoge duinen, bos, grasland en het watertje De Muyplas. De Muy staat bekend om de grote kolonie lepelaars die er jaarlijks broedt, maar heeft ook grote aantrekkingskracht op allerlei andere vogels.
De Slufter is een duingebied met kreken. Bij vloed stroomt het water de kreken in, maar bij extreem hoog water kan het gehele gebied onder water lopen. Hierdoor konden enkele bijzondere planten zich vestigen die goed gedijen in de zoute omgeving. Omdat het zeewater allerlei kleine diertjes zoals krabben en garnalen meeneemt, zie je er ook veel vogels. We wandelen vandaag ongeveer 13/15 km.
Dag 5
De laatste dag wordt weer een mooie dag. We gaan met onze bagage naar Ecomare. Hier mogen we onze bagage droppen en beginnen vandaar met een wandeling door de bossen van Texel. De tocht gaat door het gebied de Dennen. Het grootste deel is in het begin van de 20e eeuw aangeplant. In het begin plantte Staatsbosbeheer voornamelijk dennen, vandaar de benaming ‘De Dennen’. Oorspronkelijk was het bos bedoeld voor houtproductie, maar nu heeft het vooral een natuur- en recreatieve functie. Om de natuur gevarieerder te maken, worden meer loofbomen aangeplant en heeft Staatsbosbeheer open plekken, natuurlijke overgangen en moerasgebieden gecreëerd. In het vroege voorjaar zijn er veel sneeuwklokjes. Door de aanleg van het bos is Texel verrijkt met vele nieuwe soorten broedvogels, zoals de zwarte mees, de grote bonte specht en de goudhaan. Er komen ook ransuilen voor en houtsnippen, die op voorjaarsavonden hun baltsvlucht uitvoeren. Halverwege komen we langs de kampeersnol waar een prachtig uitzicht is op de duinen en heidevelden. We wandelen vandaag 9/10 km.
Vanaf daar lopen we langs het grensgebied van de duinen en de bossen naar de Bleekersvallei, een kalkarme duingebied tussen Den Hoorn en De Koog. Er zijn veel paraboolduinen en de valleien zijn door de wind uitgeblazen. Op de meeste plaatsen zijn de duinen hier ouder dan 200 jaar en ontkalkt. Er groeit dan ook veel heide.
Als klap op de vuurpijl bezoeken we vandaag ook nog Ecomare.
Dit bezoekerscentrum vangt jonge en zieke zeehonden, vogels die onder de olie zitten en eendenkuikens die hun moeder zijn kwijtgeraakt op. In de opvang van Ecomare krijgen ze de professionele zorg die ze nodig hebben. Je ziet er zeehonden, vogels, vissen en andere zeedieren van heel dichtbij. In het natuurmuseum van Ecomare ontdek je alles over Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en Texel. Om 15.00 uur worden de dieren gevoerd, zo leuk om te zien. Misschien kunnen we niet alles meemaken want om half 4 gaan we met onze bagage naar de bus en worden we naar de boot gebracht die ons weer naar het vaste land terugbrengt.
Ben je al eerder in Ecomare geweest kun je ook naar het schippers en juttersmuseum gaan dat op 20 minuten lopen van Ecomare ligt. Hier vind je Voorwerpen die aangespoeld zijn op het strand na schipbreuken. Het is een bonte verzameling geworden van de meest gekke voorwerpen. Ze staan uitgesteld in vijf verschillende expositieruimtes die volledig vol staan met spullen. Op de binnenplaats staan grotere voorwerpen die opgevist zijn door de zeevissers.
Landal greenpark de Sluftervallei
We verblijven deze reis in een prachtig huis met 12 slaapkamers en 6 badkamers (we delen een badkamer per 2 kamers) in het noorden van Texel. 2 badkamers beschikken ook nog over een sauna/zonnehemel combinatie.
Een prachtig uitgangspunt voor onze prachtige wandelingen op Texel!
Tijdens deze reis gaat er een kok mee die ons culinair zal verwennen bij zowel het ontbijt, iets lekkers bij terugkomst van de wandelingen en het avondeten. Dat gaat echt genieten worden!
Inbegrepen
Inbegrepen
- Overtocht naar Texel
- Vervoer op Texel
- privé kok die alle maaltijden verzorgt
- Wandelbegeleiding tijdens alle wandelingen
- Toegangsprijs naar Ecomare
Niet inbegrepen
- Bijdrage Garantiefonds GGTO € 7,50 per persoon
- Consumpties onderweg
- Boekingskosten € 20,00
- Reis- en annuleringsverzekering
Toeslag
Eénpersoonskamer € 80,-
Groepsgrootte
Minimaal 7 personen, maximaal 15 personen
Boek deze reis
in een 2-persoonskamer
Groepssamenstelling




